Aké druhy degustácie vína existujú?
Ochutnávky a degustácie vína môžu mať rôzne formáty a prívlastky. V tomto článku sa dozviete o tých najčastejších.
Všeobecná degustácia
Väčšina bežných degustácií, ktoré vinári ponúkajú na ZaVínom.sk, patrí do tejto kategórie.
Počas všeobecnej degustácie vám nalejú vína rôznych odrôd, ročníkov aj pôvodu. Dá sa povedať, že je ochutnávkou bez pevných pravidiel. Nie je to ale celkom tak. Aj pri všeobecnej degustácii je dôležitá určitá postupnosť vín.
Vždy by ste mali začať ľahkými druhmi ako sekt či rosé, za ktorými nasledujú ľahšie biele a ťažké červené vína. Inak povedané, medzi prvými je víno suché, po ňom polosuché, polosladké a na konci sladké. Čím vyšší podiel cukru, tým neskôr sa k nemu dostanete. Takisto platí, že sa ochutnáva od najmladšieho vína po to najstaršie.
Vína môžete ochutnávať prostredníctvom riadenej alebo neriadenej degustácie. Riadená degustácia je vedená someliérom, ktorý vám postupne predstaví vybraný počet vzoriek. Hovorí o víne, kým vám ho obsluha nalieva. Po ochutnaní ho, niekedy spolu s vami, zhodnotí, a presunie sa k ďalšiemu.
Neriadená degustácia býva často súčasťou nejakej inej akcie. K someleriérovi vo vyhradenom priestore prichádzajú „ochutnávači“ a on im individuálne nalieva a rozpráva o víne.
Horizontálna degustácia
Pri horizontálnej degustácii sa zameriate na vína z jedného ročníka. Pochádzajú z rovnakej odrody a regiónu, majú však iných výrobcov, a teda trochu rozdielny spôsob výroby. Takto môžete napríklad porovnať Cabernet Sauvignon z roku 2008.
Horizontálna degustácia vám pomôže odhaliť, ako rôzny terroir a jeho klimatické podmienky, pôda či vinárske postupy, ktoré sa občas líšia len v drobných detailoch, ovplyvňujú chuť, vôňu aj farebné tóny rovnakého druhu vína.
Pri horizontálnej ochutnávke sa môžete zamerať na vína v užšie ohraničenej oblasti, napríklad otestujete spomínaný Cabernet Sauvignon z roku 2008 od vinárov v račianskom terroiri. Lokalita sa ale dá aj poriadne rozšíriť, zamerať sa pokojne môžete na celý svet a ochutnávať Cabernet z Toskánska, Bordeaux či údolia Napa.
Vertikálna degustácia
Vertikálnu ochutnávku si predstavte ako cestu v čase, dejinami jedného vína. Zameriate sa počas nej na jednu odrodu, napríklad Devín, ktorú vyprodukovali v jednom vinárstve v rozličných rokoch.
Čím dlhšie vinárstvo víno produkuje, tým lepšie, pretože máte na výber pestrejšiu paletu rôznych ročníkov. Veď si predstavte, že porovnávate vína desaťročia staré, už odležané, s tými súčasnými, čerstvo naplnenými.
Čím väčší bude časový rozdiel, tým viac sa ukáže, ako víno starne a vyvíja sa v čase. Odhalíte, ako na odrodu vplývali napríklad klimatické podmienky, ktoré boli každý rok trochu iné. Ukážu sa aj zmeny vo vinárstve, ktoré možno zmodernizovalo, mierne zmenilo postupy či miesto barikových sudov už používa dubové.
Tmavá degustácia
Ochutnávky vína sa stávajú čoraz populárnejšie. Vinárstva a pivnice sa na ne snažia nalákať viac ľudí, možno i takých, ktorí sa nepovažujú za veľkých vinárov. Prichádzajú s nápadmi, ako klasické degustácie oživiť.
Jedným z nich je aj ochutnávka v absolútnej tme. Pri nej sa vychádza z predpokladu, že ak nemôžete používať zrak, zostrí to vaše ostatné zmysly, a chuť a vôňu vína si vychutnáte oveľa intenzívnejšie. Zážitok ešte umocní, že sa tieto ochutnávky konajú nielen v tme, ale aj v unikátnych priestoroch. Ochutnávku v tme na ZaVínom.sk ponúka aj bratislavská Historická pivnica zážitkových degustácií v tme.
Online degustácia
V časoch, keď sme sa nemohli stretávať a chodiť do podnikov, prišli niektorí s možnosťami, ako si užiť populárne aktivity aj v online prostredí. Spoza obrazovky sme mohli absolvovať aj výlet do sveta vína. Aj napriek tomu, že vinári opäť otvorili svoje pivnice, ostali online ochutnávky obľúbené. Niektorí ľudia i teraz ocenia možnosť degustovať v pohodlí domova, bez nutnosti sa niekam presúvať a rozmýšľať, kto bude šoférovať.
Ako taká online degustácia vína prebieha? S organizátorom si dohodnete deň a čas, i to aké druhy vína chcete vyskúšať. Doručia vám ho až domov spolu s pokynmi, ako ho skladovať a vychladiť. V dohodnutý čas sa potom, prostredníctvom vybranej online platformy, „stretnete“ so someliérom, ktorý vás zážitkom prevedie.
Nevýhodou môže byť, ak je počet účastníkov u vás nízky, že musíte zaplatiť a otvoriť viacero celých fliaš vína, aby ste ho mohli ochutnať.