Oranžové vína

Odhaľte tajomstvo oranžového vína

Ak ste milovník vína, určite ste sa niekde stretli s vínom netradičnej farby, ktoré nebolo ani biele, ani červené, ani ružové ale skôr malo oranžové odtiene. Podľa toho sa tieto vína aj nazývajú- oranžové. Niekedy sa to označuje ako štvrtá farba vína popri červenom, bielom a ružovom. Tieto vína sú stále populárnejšie  - v čom je ich tajomstvo a prečo majú takúto farbu?

Biele či červené? Aj to aj to

Oranžové víno je vlastne biele víno, resp. víno z bielych odrôd, ktoré sa však vyrába rovnakým spôsobom ako červené víno. To znamená, že pri výrobe sa šupky neoddeľujú od vína. Zostávajú v kontakte s vylisovanou šťavou niekoľko týždňov alebo dokonca mesiacov.

Hrozno, ktoré sa používa na výrobu bieleho vína teda kvasí spolu so šupkami, čím sa zo z nich získava viac trieslovín a farbív. Vďaka ním sa výsledné víno odlišuje od bielych aj červených vín a to nielen z vizuálneho hľadiska. Zrenie na šupkách dáva týmto vínam viac charakteristík červeného vína, ako je plnšie telo a triesloviny, pritom sa však zachováva acidita bieleho vína.

Toto víno má tmavožltú až oranžovú farbu a zvyčajne je trochu zakalené. Niekedy sa označuje ako štvrtá farba vína popri červenom, bielom a ružovom. Rôzne štýly tohto vína sa vyrábajú tradičnými aj modernými metódami - so spoločným znakom zrenia na šupkách. Extrémne dlhý čas zrenia na šupkách charakterizuje víno viac ako typ nádoby, v ktorej dozrevajú.

Takto vyrábané vína sú veľmi rôznorodé, čo sa týka vzhľadu, vône a chuti. Keďže sa chuťou nepodobajú ani na biele ani na červené vín a tiež je v nich potlačený odrodový charakter, je potrebné si na ne zvyknúť. Ľudia, ktorí ich ochutnali ich buď úplne odmietli, alebo ich očarili, pričom tých druhých je stále viac.

5000-ročná história

História oranžových vín, resp. vína, ktoré sa vyrábalo podobným spôsobom, siaha niekoľko tisíc rokov dozadu. Najtradičnejší typ oranžového vína je podobný gruzínskym vínam. Tie sa vyrábali vo veľkých hlinených nádobách nazvaných quevri tzv. kachetským spôsobom, t. j. zrením šupkách.

Z historického hľadiska je výroba vína vo veľkých hlinených nádobách zakopaných v zemi pravdepodobne najstaršou formou výroby vína. Tento spôsob vinifikácie pomocou zrenia na šupkách v hlinených amforách možno vysledovať až do staroveku v Gruzínsku a je starý približne 4500 až 5000 rokov. Amfory boli v tom čase bežné nádoby na skladovanie a prepravu tekutín a  quevri boli špeciálne vyrobené na výrobu a skladovanie vína. Zo statických a klimatických dôvodov sa zakopávali do zeme.

Tento typ výroby vína sa v Gruzínsku zachoval dodnes a od konca 20. storočia sa opäť rozšíril aj  do niektorých iných krajín. Oranžové víno sa vyrába napríklad vo friulsko-slovinskom pohraničí z odrody Ribolla Gialla, ale robia ho vinári aj v Chorvátsku, Nemecku, Rakúsku, Francúzsku ale aj v Česku a u nás. Priaznivcov tohto štýlu vína je stále viac – určite aj preto, lebo oranžové vína majú inú štruktúru ako väčšina ostatných vín a aj iný, zložitejší chuťový profil.

Ako ich servírovať

Ak by ste chceli servírovať oranžové víno, tak zvoľte rovnaký postup ako pri ľahších ovocných červených vínach. To znamená, podávajú sa pri teplote 14 až 16°C v kalichoch určených pre tento typ vín. Ak k nim chcete podávať jedlo, odporúča sa niečo pikantné a chuťovo výrazné.