11 pojmov, s ktorými si pri degustácii neurobíte hanbu

Vinárska reč má svoje špecifiká a niektoré z výrazov, ktoré sa používajú pri degustáciách vína možno počujete vtedy (ak ste na svojej prvej) prvý krát. Preto, aby ste si ju užili,  nie je zlé poznať vopred obsah niektorých výrazov. Tak isto ich môžete použiť, ak sami organizujete domácu degustáciu napríklad pre svojich priateľov. Tu je 11 výrazov, ktoré keď budete využívať, si určite neurobíte hanbu.

Terroir

Terroir je starý francúzsky pojem, ktorý sa používa na popis určitého miesta a predstavuje kombináciu prírodných a ľudských faktorov, ktoré sa prejavujú v chuti, vôni a charaktere produktov vyrábaných na danom mieste, v tomto prípade vína. Zahŕňa vplyv pôdy a pôdneho podložia,  geomorfológiu (členitosť terénu, svahy, orientáciu na svetové strany), klimatické podmienky aj vplyv ľudskej činnosti na danom mieste.

Cuvée

Slovo cuvée má francúzsky pôvod. Vo vinárskom jazyku označuje víno, ktoré sa vyrába z rôznych odrôd hrozna.  Každá odroda hrozna má totiž svoje výhody a nevýhody. Cieľom cuvée je vyzdvihnúť tieto výhody a zároveň vyvážiť nevýhody.

Barikové víno

Slovo barrique, po slovensky barik, je slovo pochádzajúce z francúzštiny a ide vlastne o dozrievanie vína v kontakte s páleným drevom. Je to technológia stará 50 rokov a jej cieľom je senzorické obohatenie vína. Výsledkom je vzájomná výmena aromatických látok medzi vínom a vypáleným vnútrom suda, ak sa použijú špeciálne (barikové) sudy, či medzi vínom a drevenými hoblinami. Tento postup sa nazýva pseudobarikovanie a je lacnejší ako klasické barikovanie.

Buket

V jazyku vína neznamená buket nič iné ako vôňu vína. Vôňa je veľmi rozhodujúcim faktorom pri ochutnávaní vína. Nos totiž dokáže vnímať a rozpoznať podstatne viac ako chuťové bunky. A to, čo cítime, často aj ochutnávame alebo si myslíme, že ochutnávame.

Dochuť

Dochuť zmená chuť a dojem, ktorú víno zanecháva v ústach. V závislosti od toho, ako dlho pretrváva, sa označuje ako dlhá, stredná alebo krátka. Ak trvá dvanásť sekúnd alebo viac sa považuje za dlhú, menej ako šesť sekúnd sa považuje za krátku. Dôležitá však nie je len dĺžka, ale aj kvalita: dochuť môže byť aj horká alebo nevýrazná. Dobré je, keď je harmonická, zamatová, korenistá.

Zavínenie

Ide o odborný výraz pre opláchnutie pohára s trochou vína. Okrem iného sa to robí na odstránenie cudzích pachov. Ak sa poháre na víno ponechajú dlhší čas napríklad v skrinke, môžu na seba prevziať jej zápach. Aj pri prechode z jedného vína na druhé - napríklad z bieleho na červené - sa zvyšky bieleho vína "zavíňuju " malým množstvom nového červeného vína. Robí sa to vtedy, keď nemáme k dispozícii ďalšie poháre.

Depot

Víno, ktoré dlho zreje vo fľaši, vytvára sediment, ktorý sa vo vinárskej terminológii nazýva depot, či usadenina alebo sediment. Usadenina vzniká počas prirodzeného procesu zrenia a nemá na víno žiadny negatívny vplyv. Zvyčajne má však horkú chuť,  preto sa usadeniny oddeľujú dekantáciou.

Dekantácia

Dekantácia je prelievanie vína do sklenenej nádoby - karafy. Robí sa preto, aby sa víno „predýchalo“, čím sa v ňom uvoľnia chute a vône. Ďalším pozitívom dekantácie je odstránenie depotu teda usadeniny. V závislosti od typu vína sa odporúča dekantovať červené víno v karafe minimálne 60 minút. Veľmi staré, vzácne vína sa nedekantujú, prekysličenie im nesvedčí.

Zvyškový cukor

Zvyškový cukor je množstvo cukru, obsiahnutého v hroznovej šťave, ktoré zostane vo víne po alkoholovom kvasení. Obsah zvyškového cukru vo víne sa vyjadruje v gramoch na liter (g/l). Suché vína majú obsah zvyškového cukru v rozmedzí 0-4 g/l, polosuché vína medzi 4,1-12 g/l, polosladké vína medzi 12,1-45 g/l a sladké vína nad 45,1 g/l.

Taníny a astrigencia

Taníny sú rastlinné triesloviny, ktoré rastliny v prírode používajú okrem iného na ochranu pred škodcami. V hrozne sa tanín nachádza najmä v šupkách bobúľ, ich semenách a štruktúre stopiek. Tanín zohráva obzvlášť dôležitú úlohu v červenom víne. Často vytvára v ústach pocit trpkosti a "sťahovania" sliznice- astrigencie.

Starý a Nový svet

Svet vína zahŕňa "staré" aj "nové" krajiny. Starý svet zahŕňa všetky krajiny, v ktorých je vinohradníctvo doma už tisíce rokov. Patrí sem Francúzsko, Taliansko, Nemecko a Španielsko. .V Novom svete má vinohradníctvo kratšiu tradíciu. Spravidla ide o krajiny, ktoré boli v priebehu histórie prvýkrát objavené loďou. Nový svet zahŕňa USA, Čile, Nový Zéland a Južnú Afriku.