Slovenské víno: Vidieť (a ochutnať) znamená veriť
Úvod do slovenského vína
Biblia milovníkov vína, Svetový atlas vína, venuje Slovensku sotva pol strany. Na prvý pohľad je to pozoruhodný nedostatok: tento región je centrom vinohradníctva už viac ako tisícročie a hlavne juhozápad Slovenska, vrátane Bratislavy, boli postavené na obchode s vínom.
Hlavným vysvetlením je, že slovenské víno sa len zriedkavo predáva za našimi hranicami. Slováci spotrebujú väčšinu relatívne malej národnej produkcie. Máme na to dobrý dôvod: slovenská produkcia obsahuje mnoho vynikajúcich vín.
Na Slovensko sa treba pozerať ako butikového výrobcu vína, ktorý pôsobí na národnej úrovni. Množstvo nezávislých, zvyčajne rodinných vinohradov produkuje rôzne odrody, často v malom rozsahu, ale na veľmi vysokej úrovni. Neustále dosahujú významné úspechy na dôležitých medzinárodných súťažiach vín.
Ako uvádza kvalifikovaná degustátorka a hodnotiteľka súťaží Gabriela Rizikyová, "hlavnou charakteristikou slovenskej produkcie vína je rozmanitosť".
To znamená, že či už ste kritikom Svetového atlasu vín alebo nadšencom, ktorý má záujem spoznať nové chute a tradície, jediným skutočným spôsobom, ako spoznať slovenské víno, je navštíviť jeho výrobcov.
Rozmanitosť chutí
Milovníci vína, ktorí si dajú tú námahu a pochodia slovenských vinárov, si môžu vychutnať nezvyčajne širokú škálu štýlov v jednom kúte našej relatívne malej krajiny.
Väčšina slovenskej produkcie vína a aj väčšina špecializovaných nezávislých vinárov sa nachádza na juhozápade krajiny, v troch zo šiestich slovenských vinohradníckych oblastí.
Južné svahy Malých Karpát, ktoré sa rozprestierajú severovýchodne od hlavného mesta, spolu s niekoľkými lokalitami v priľahlom údolí Váhu tvoria jednu z takýchto oblastí, Malé Karpaty. Jej kamenisté pôdy sú zdrojom niektorých najzaujímavejších bielych vín na Slovensku.
Pozdĺž rieky Dunaj, ktorá tvorí hranicu s Maďarskom, sa rozprestiera Južnoslovenská vinohradnícka oblasť, ktorá ťaží z mierne teplejšieho podnebia a bohatších aluviálnych pôd, ktoré najdlhšia stredoeurópska rieka vytvára. Z tejto oblasti pochádza väčšina slovenskej produkcie červeného vína.
O niečo západnejšie, keď sa krajina začína vlniť (veľká časť stredného Slovenska je na rozdiel od juhozápadného cípu hornatá), sa nachádza Nitrianska vinohradnícka oblasť, kde sa pestujú viac-menej všetky odrody.
Tradičné a s bublinkami
Pokiaľ ide o miestne zaujímavosti, degustátorka Gabriela Rizikyová uvádza jednu z najsilnejších stránok Slovenska: vynikajúce ružové vína, najmä z hrozna Frankovka modrá, Cabernet Sauvignon a Rulandské modré. "Naše ružové vína sú svieže, nie unavené, nesú v sebe veľa ovocných nuáns s originálnymi arómami," komentuje a uvádza ocenenia, ktoré získali.
Dominik Baránek, someliér spoločnosti Víno Matyšák, jedného z popredných slovenských vinárov, odporúča ako aperitív miestny sekt. Pripomína, že Slovensko má dlhú tradíciu výroby šumivých vín a bolo prvou krajinou po Francúzsku, ktorá prijala metódu in-bottle méthode traditionelle; používa tiež zmesi hrozna používané vo francúzskej oblasti Champagne. Niektoré slovenské šumivé vína sa však vyrábajú aj metódou charmat - často z aromatickejších odrôd -, takže je ľahké ochutnať obidva spôsoby spolu a porovnať ich.
Dôvod absencie slovenských vín v reštauráciách a u obchodníkov s vínom v zahraničí - napriek ich úspechu v konkurencii - je zrejmejší, keď si uvedomíme, v akom malom rozsahu sa pestujú niektoré miestne odrody. Len máloktorý z jedinečných slovenských druhov hrozna - ako napríklad Breslava, Dunaj alebo Devín - sa pestuje na viac ako 200 hektároch a mnohé z nich na podstatne menšej ploche.
Keďže na Slovensku je registrovaných viac ako 500 vinárov, Baránek priznáva, že výber správneho vína môže byť pre ľudí, ktorí nepoznajú miestne značky, trochu mätúci. Odporúča urobiť si malý prieskum o konkrétnych vinárstvach - mnohé z nich ponúkajú ochutnávky a predaj v pivniciach - a zistiť si informácie o ich produktových radoch. Väčší vinári napríklad zvyčajne dodávajú objemové vína do predajní, ako sú supermarkety, pod jednou značkou, ale pre svoje najlepšie ročníky alebo na označenie špecifických metód výroby vína používajú iné etikety.
To je aj prípad Baránkovho zamestnávateľa, spoločnosti Víno Matyšák, ktorej kvalitné stolové vína nájdete v maloobchodnej sieti po celom Slovensku pod značkami Selection a Prediction, ale značky Prestige a Prestige Gold, čo sú vína s pôvodom v jednej vinici, ktoré získali medzinárodné ocenenia, sa predávajú len vo vlastných vinotékach a reštauráciách Matyšák alebo súkromnej klientele. Niečo podobné ponúka aj spoločnosť Mrva & Stanko so svojou prémiovou značkou Winemaker's Cut.
Naopak, malý výrobca, ako je Terra Parna, má zvyčajne len jednu značku a niekoľko odrôd ročne.
Srdečné víno
Pohyb po Slovensku je jednoduchý: mimo Bratislavy je premávka veľmi malá a všetky vinárstva v juhozápadnej časti krajiny sú od seba ľahko dostupné. Nezabudnite, že slovenské zákony zakazujú vodičom konzumovať akýkoľvek alkohol, takže ak chcete chodiť samostatne, zabezpečte si vodiča.
Mladí ľudia na Slovensku zvyčajne hovoria dobre anglicky, medzi staršími vinármi je bežná nemčina. Slovenskí vinári sú však zvyknutí prijímať zahraničných návštevníkov a bez problémov vám predstavia svoje vína, nech hovoríte akýmkoľvek jazykom.
Najlepším miestom na spoznávanie slovenských vín je pravdepodobne Národný salón vín, ktorý sa nachádza v pivnici renesančného paláca priamo v srdci stredovekého starého mesta Bratislavy. Ponúka komplexné ochutnávky vín z celého Slovenska a vedie každoročne aktualizovaný katalóg 100 najlepších slovenských vín podľa hodnotenia odborníkov.
Hodnotiteľka vín Gabriela Rizikyová zhrnula charakteristickú kvalitu miestnych ročníkov: "Hlavnou pridanou hodnotou našich vín je, že sú "ručne vyrobené" a "vyrobené srdcom"."
O pravdivosti jej slov sa však presvedčíte až pri návšteve Slovenska sami.