Ako správne degustovať víno
Ak sa prvý krát ocitnete na degustácii vína, môže to, čo sa počas nej deje, pôsobiť ako „španielska dedina“. Aby sme si degustáciu naozaj užili, je dobré vedieť, ako správne víno degustovať.
Ako držať pohár
Prvou vecou, ktorú treba vedieť, je ako správne držať pohár. Vždy ho držíme za stopku, nie za „bruško“. Robí sa to tak preto, aby sme víno ochránili pred teplom prstov, ktoré by mohlo pokaziť jeho chuť. Počet prstov, ktorými stopku držíme je úmerný veľkosti pohára. Biele víno, ktoré sa nalieva do menších pohárov stačí držať palcom a ukazovákom, pri stredne veľkom pohári sa pridáva prostredník. Ak máme veľký pohár na červené víno, môžeme si pomôcť aj prstenníkom.
Foto: Carpate Diem
Hodnotenie farby
Víno sa najprv posudzuje, či hodnotí očami. Roztočíme pohár s vínom, to steká po okraji pohára. V zásade platí, že čím viac ho steká po stene pohára, tým je plnšie. Potom hodnotíme farbu – pohár nakloníme do 45 stupňového uhlu a držíme ho pred bielym pozadím.
V prípade bielych vín platí, že čím je víno tmavšie, tým je staršie. U červených vín je to naopak, čím svetlejšie sa červené víno javí, tým je staršie, pretože farebné pigmenty sa pri starnutí usadzujú na dne.
Hodnotenie vône
Po farbe sa hodnotí vôňa. Podržíme nos v pohári a jemne ním vdýchneme. Tento postup opakujeme niekoľkokrát, kým nerozpoznáme všetky nuansy. Ich pomenovanie je vecou skúseností a tréningu, aj tu platí, že tréning robí majstra.Vo všeobecnosti sa rozlišuje niekoľko skupín vôní (napríklad kvetinové, bylinné, ovocné, korenisté, dymové).
Hodnotenie chutí
Po tom, čo sme víno zhodnotili zrakom a čuchom prichádza na rad chuť. Z vína si odpijeme a podržíme ho niekoľko sekúnd v ústach, pričom ho „prevaľujeme“ jazykom. Zaznamenáva sa aj pocit, ktorý víno vyvoláva v ústach, jeho textúra - na jej opis sa používajú pojmy ako zamatová, či krémová.
Otázkou je, či víno pri degustovaní vypľúvať, alebo prehĺtať. Je to otázka preferencií. Profesionáli väčšinou víno vypľúvajú do nádob, ktorá sú na to pripravené, ale väčšina laikov ho prehĺta. Silnejšie žalúdky zvládnu pri degustácii vypiť 5 i viac vzoriek ale someliér alebo enológ, napríklad pri hodnotení na súťaži, ochutnáva viac vzoriek.
Ďalšou otázkou je, či treba vzorky, ktoré nám nalejú, vypiť alebo nie – to je tiež otázka preferencií. Skutočná degustácia je ochutnaní a hodnotení vína ale nemusí byť spojená s jeho konzumáciou v danej chvíli. Pri degustáciách sú preto vždy pripravené nádoby, do ktorých sa môžu zvyšky vína z pohárov vylievať.
Hodnotenie celkového dojmu
Profesionálni degustátori vína hodnotia bodmi. Ako laici to samozrejme robiť nemusíme, ale má zmysel si robiť k jednotlivým vínam poznámky. Len tak sa dá nakoniec zhodnotiť celkový dojem z vína. Či ste sa však zhodli vo svojich úsudkoch s ostatnými, nie je počas degustácií to najdôležitejšie – chuť je totiž vec výslovne individuálna a platí to aj u vína.