Degustačné večery: Štyri Kráľovské Chody a Päť Vín pre Máriu Teréziu
14 / 30
120 minút
Popis
Zažite jedinečný degustačný večer, ktorý vás prenesie do čias Márie Terézie – ikonickej panovníčky, ktorá formovala dejiny strednej Európy. V reštaurácii Cloud Restaurant hotela DoubleTree by Hilton Bratislava pre vás pripravili exkluzívne štvorchodové menu inšpirované chuťami, ktoré Mária Terézia zbožňovala. Vychádza z autentických receptúr jej doby, ktoré jemne prispôsobili tak, aby zachovali historický pôvab, no zároveň oslovili moderného gurmána.
K týmto gurmánskym chodom je starostlivo napárovaných päť výnimočných vín zo stredoeurópskeho regiónu, bývalého Rakúsko-Uhorska – krajiny, ktorú Mária Terézia panovnícky zjednocovala. Vybrané vína z tohto regiónu dopĺňajú chuťové profily jedál a umocňujú pocit historickej autenticity.
Večerom bude sprevádzať renomovaný enológ Vladimír Hronský, ktorý priblíži príbehy, chute a pôvod jednotlivých vín. Jeho dlhoročné skúsenosti a vášeň pre víno garantujú, že každý pohár a každé sústo sa spoja do nezabudnuteľného zážitku.
Vychutnajte si kráľovskú symfóniu chutí a vôní v srdci Bratislavy – spojenie histórie a kulinárskeho umenia, ktoré dôstojne vzdáva poctu Márie Terézii a jej legendárnemu pôžitkárskemu duchu.
Degustačný večer je v piatok 29.11.2024 o 19.00, trvá cca 2 hodiny.
Cena degustačného menu je 98 €, v cene sú zahrnuté:
- 4 chody jedál a 5 vín
- káva/čaj
- neobmedzená perlivá/neperlivá voda
- parkovanie
Čo sa bude podávať?
Sekt Blanc de Blancs Brut, Méthode Traditionnelle, ELESKO
Sekt jasnej žlto-zlatistej farby s hustým jemným perlením, osviežujúcou kvetinkovo-citrusovou až jemne biskvitovou arómou. Vôňa i chuť sú ovplyvnené lisovaním celého hrozna pre základné víno, ale aj pomalým zrením na kvasinkách vo fľašiach po dobu 5 rokov. V chuti dominujú zelené jablká, medové plásty a kandizované pomelo s citrónovou trávou.
Janovská paštéta – vlašské orechy, brusnice
Jemná Janovská paštéta z teľacieho mäsa, doplnená chrumkavými vlašskými orechmi a sladkokyslými brusnicami, ponúka dokonalú harmóniu chutí, ktorá očarila aj samotnú Máriu Teréziu.
Riesling 2022, suché, FRED LOIMER
Zlatožlté víno s vyššou viskozitou. Vôňa s tónmi sušeného žltého ovocia a nádychom nechtíkovej masti. Chuť odhaľuje minerálnu štruktúru a tóny pazúrika, pomaranča a citrónovej verbeny. V podtóne sa objaví aj dymový nádych. Priamočiare a strohé suché víno s pulzujúcou kyselinou.
Hrášková polievka – údený pstruh
Krémová hrášková polievka s jemnými kúskami údeného pstruha prináša sviežu chuť prírody priamo na váš tanier – presne tak, ako to obľubovala korunovaná panovníčka.
Pinot Gris „1“ DSC 2022, suché, ELESKO
Víno jasnej zlatožltej farby. Vôňa zaujme viacvrstvovou paletou tónov tropického ovocia s nádychom žltého melónu, klinčekov a šalvie. Dopĺňajú ju po otvorení v kalichu tóny čerstvo odtrhnutých hrušiek, chuť je zakončená lahodným citrusovo-marhuľovým dojmom.
Kura à la zajac – žemľová knedľa, zeleninové ragú na víne
Šťavnaté kura à la zajac, podávané so žemľovou knedľou a bohatým zeleninovým ragú, je jedlo, ktoré spája eleganciu s tradičnou kuchyňou a prenáša vás do kráľovskej hodovnej siene.
Pinot Blanc Reserva 2020, suché, VLADIMÍR HRONSKÝ
Víno jasnej žlto-zelenej farby. Vôňa zrelých hrušiek s tónmi maslovej hrianky na pozadí. Pôvabné telo zvýraznia lahodné kyseliny i jemná slanosť v dochuti. Minerálny štýl s nádychom vanilky a dubového suda, v ktorom víno zrelo 12 mesiacov.
Korunovačný pomaranč
Jemný mousse z mliečnej čokolády s konfitom z červeného pomaranča, položený na čokoládovom korpuse a ozdobený pomarančovou glazúrou, kryštalizovanými fialkami a guličkami z bielej čokolády. Tento dezert, ktorý získal druhé miesto v súťaži o korunovačný dezert Bratislavy 2024, spája tradičné chute s modernou eleganciou – sladký záver hodný kráľovského stola.
Tokajský výber 3-putňový 2005, sladké, OSTROŽOVIČ
Noblesné víno zlatej jantárovo-žltej farby vyrobené z hrozna klasických tokajských odrôd zušľachtených hubou Botrytis cinerea. Po pridaní vzácnej esencie z prezretých cibéb zrelo v tufovej tokajskej pivnici tri roky. Typická chlebovinka v bukete je podčiarknutá tónmi sušeného ovocia, bohatou mineralitou v chuti a potenciálom zrenia, ktorý ani po desiatkach rokov nekončí.
Káva
Na záver vám radi pripravíme šálku kvalitnej kávy, ktorá zakončí váš gurmánsky večer príjemnou bodkou.
O Vladimírovi Hronskom:
Vladimír Hronský je uznávaný slovenský enológ, lektor odborných kurzov a autor publikácií o víne. Svoje bohaté skúsenosti v oblasti enológie a gastronómie vína zúročuje ako someliér reštaurácie Cloud Restaurant. Od roku 2013 vyrába vlastné vína pod butikovou značkou "created by Vladimír Hronský" v spolupráci s partnerskými vinárstvami, ako sú Tajna Vineyards and Winery, Jaroslav Ostrožovič a Elesko. Jeho vína sú známe svojou nadčasovosťou a odrážajú hlboké poznanie pôvodu vína i skúsenosti z vinárskej praxe.
Podmienky degustácie
Dostavte sa prosím načas, aby ste si užili tento výnimočný večer.