Vinárstvo VINPERA
Vinárstvo VINPERA
Aktuálne ochutnávky
O vinárstve
Vinárstvo Vinpera bolo založené v roku 2016 dvomi spoločníkmi – Peťom Kudláčom a Rasťom Ňukovičom, z toho je odvodený aj názov vinárstva - je to skratka Vinárstvo Peter a Rasťo. Nachádza sa v Radošovciach, ktoré patria do Skalického vinohradníckeho rajónu. Radošovce sú obec s dlhou vinohradníckou tradíciou - prvá písomná zmienka o výrobe vína siaha až do roku 1555. V roku 2016 začali s výsadbou vlastných vinohradov, lebo základnou filozofiou je vyrábať víno výhradne z vlastného hrozna.
„Veríme, že keď vieme čo sa dialo s hroznom celý rok od kvitnutia až po zber, vieme s ním lepšie pracovať v pivnici, aby sme dosiahli vysokú kvalitu vína a v tom vidíme veľkú pridanú hodnotu.“
V súčasnosti má vinárstvo VINPERA vysadených 13 ha vinohradov z toho 8 ha rodiacich je v Radošovciach a 5 ha v Skalici bolo vysadených v roku 2021. Vinohrad v Radošovciach je jeden z najvyššie položených registrovaných vinohradov na Slovensku (spodná úvrať 350 m.n.m., horná úvrať 380 m.n.m.) s ideálnou južnou expozíciou a takmer permanentným vetrom, čo pomáha predchádzať chorobám. Hrozno sa pestuje v tzv. integrovanej produkcii, kde je množstvo a druh postrekov prísne regulovaný, preto okrem iného využívajú vo vinohrade meteostanicu, ktorá pomáha s preventívnych predchádzaním prepuknutia chorôb viniča. Cieľ je opäť dosiahnuť čo najzdravšie hrozno. V roku 2020 skolaudovali novú budovu vinárstva v Radošovských vinohradoch.
Vinárstvo je dimenzované na výrobu cca 100 000 l vína ročne. Víno sa vyrába modernou reduktívnou technológiou pričom sa technológia snažia kombinovať tradičný prístup s využitím dostupných moderných technológií. Za výhodu vinárstvo považuje aj krátku vzdialenosť medzi vinárstvom a vinohradom, vďaka čomu je pozbierané hrozno vo veľmi krátkom čase spracovávané a minimalizuje sa oxidácia. Budova vinárstva má priestory na spracovanie hrozna, pivnicu na zrenie bielych vín s nerezovými nádobami a vkĺbenú pivnicu na zrenie červených vín s dubovými sudmi. Degustačná miestnosť vinárstva má kapacitu 40 ľudí.
Profilové odrody
Profilové odrody
Užitočné informácie
SK/EN