Vinárstvo Miloš Máťuš
Vinárstvo Miloš Máťuš
Aktuálne ochutnávky
O vinárstve
Miloš Máťuš s manželkou sú pokračovateľmi vinohradníckej rodiny Máťušovcov, ktorá má v Rači zapustené hlboké historické korene. Hospodária na cca 20 ha viníc. Hrozno na všetky vína si sami dopestovávajú a venujú mu nadštandardný pestovateľský servis.
Vína vyrábajú prevažne klasickou metódou, s výnimkou kontrolovaného kvasenia pri niektorých bielych vínach. To znamená, že si zachovávajú prirodzenú charakteristickú vôňu a chuť, ktorá sa nachádza v hrozne z nášho račianskeho podlažia. A to bez použitia aromatických kvasiniek, alebo enzýmov štiepiacich chuť a vôňu. Po šetrnom spracovaní vína zrejú v nerezových tankoch, dubových alebo barikových sudoch.
Vína na trh prichádzajú bez chemickej stabilizácie, takže majú priestor na zrenie aj vo fľaši. Každý druh vínka (odrody, ale aj rovnakej odrody z inej parcely) má svoju osobitú chuť a vôňu, teda každé vínko inak chutí aj vonia (podľa odrodovej charakteristiky). Pri vhodnom uskladnení majú vína potenciál aj na niekoľkoročné vyzrievanie.
Profilové odrody
Profilové odrody
Užitočné informácie
SK