Víno a sekty

Jedinečné slovenské odrody

Meniace sa podmienky, nové chute

Napriek rozdielom v terroire má väčšina územia Slovenska zvyčajne kontinentálne podnebie s krátkymi, horúcimi letami a tuhými zimami, čo prospieva rýchlo rodiacim viničom. V posledných rokoch sa však podnebie, možno aj vplyvom globálneho otepľovania, zmiernilo. To rozšírilo paletu hrozna, z ktorej si môžu vinári vyberať, poznamenáva Dominik Baránek, someliér spoločnosti Víno Matyšák, jedného z popredných slovenských vinárov.

Vinič pre Breslavu - historický názov Bratislavy - vznikol v roku 1960 krížením Chrupky červenej (Chasselas rose) s Tramínom červeným (Gewürztraminer) a Santa Maria Alcantara. "Breslava má slabú odolnosť voči chladným zimám, čo spôsobilo, že sa táto biela odroda dlhé roky nepoužívala na výrobu vín," hovorí Baránek. "So zmenou klímy sa však odroda v roku 2011 vrátila na oficiálny zoznam. Charakteristickými znakmi tohto vína sú ľahšie až stredne plné telo, príjemná a svieža kyselinka s krásnymi aromatickými tónmi, ktoré sa nachádzajú v Tramíne, a chuť grapefruitu."

Breslavu spolu s ďalšími 23 odrodami vytvorila výnimočná šľachtiteľka Ing. Dorota Pospíšilová, ktorá je všeobecne uznávaná ako "prvá dáma slovenského vína". - a je živým dôkazom výhod života stráveného medzi viničom: vo svojich deväťdesiatich rokoch sa stále teší dobrému zdraviu, o čom svedčí aj tento rozhovor z roku 2020.

Na Pospíšilovú sa odvolával každý slovenský vinár oslovený pre tento článok a práve jej výtvory - nehovoriac o odhodlaní remeselných vinárov, ktorí v druhej polovici dvadsiateho storočia niesli plameň, často na malých rodinných pozemkoch - predstavujú jeden z najpresvedčivejších dôvodov, prečo navštíviť slovenské vinohrady.

Spolu s kolegom Ondrejom Korpásom vytvorila Pospíšilová aj odrodu Devín, kríženca bielych vín Tramín červený a Veltlínske červené skoré, ktorú odporúča aj Baránek. Jej redšie listy umožňujú rýchlejšiu zrelosť hrozna, vďaka čomu sa pestuje takmer vo všetkých vinohradníckych oblastiach na Slovensku a je univerzálna, používa sa na výrobu širokej škály štýlov od suchých po sladké a od ľahších po plnšie.

Baránek opisuje Devín ako "zvodne aromatické víno s korenistou a muškátovou arómou, ktoré nesie ovocnú chuť zrelých citrusov, hrušiek, sušených marhúľ a často aj exotického ovocia s medovými tónmi".

Medzi jedinečné slovenské červené patrí Dunaj (slovenský názov pre Dunaj), odroda, ktorú vytvorili - opäť Pospíšilová a Korpás - krížením Muškátového s Portugalským a Svätovavrineckým. Ukázalo sa, že je veľmi vhodná pre miestne podmienky a pôdne typy a často sa používa na výrobu vín, ktoré sa zlepšujú zrením v sudoch. Dunaj, hovorí Baránek, "má sýtočervenú farbu s vôňou tmavých čerešní, sliviek a čokolády, s jemnejšími a hladšími trieslovinami. Dunaj sa hodí k miestnym mäsám alebo len tak samotné na jesenné večerné rozjímanie."

Ďalším lákadlom pre milovníkov vína sú lokality, v ktorých sa tieto vína pestujú. Malé, ale malebné vinárske mestečká v Malých Karpatoch, ako sú Modra a Svätý Jur, obklopené vinohradmi, sú ideálnym miestom na strávenie takéhoto večera.

Súvisiace vinárstva

Prestížna ochutnávka
Pražská 15, Bratislava
Víno Matyšák - hotel Matyšák Bratislava

Rodinné vinárstvo Matyšák, založené v roku 1991, patrí medzi popredné slovenské vinárstva, ...